„Am învățat că de regulă, ceea ce credem că ne va încetini la început este, de fapt, ceea ce ne va face să creștem, prin depășirea obstacolelor.”
Povestea proiectului meu de voluntariat în România
Numele meu este Roxana și sunt o tânără de 25 de ani din România. În 2020, am avut plăcerea de a intra în lumea programului Corpul European de Solidaritate și de a descoperi oportunitățile pe care acesta le oferă tinerilor care doresc să se dezvolte personal și profesional, prin experimentarea unor contexte în afara zonei lor de confort. Datorită organizației EIVA, care m-a sprijinit în călătoria mea în lumea ESC, dar și a faptului că am devenit voluntară în propria mea țară, în România, pot spune că mi-am schimbat viața în totalitate.
Mi-am început stagiul de voluntariat prin Corpul European de Solidaritate în proiectul „Education Through Games”, alături de un grup format din 6 persoane din România, Franța, Insula Reunion și Spania. Pe parcursul proiectului, care a durat 6 luni, am urmărit să oferim oportunități de învățare non-formală copiiilor proveniți din grupuri defavorizate, care au nevoie de sprijin pentru a se integra în societate, pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a beneficia de noi tipuri de învățare.
Proiectul a reprezentat inițierea mea în lumea educatiei non-formale, a vieții interculturale, a dezvoltării leadership-ului și a muncii în echipă.
De-a lungul stagiului de voluntariat, am avut șansa de a explora în profunzime multe aspecte legate de planificarea și facilitarea activităților, diseminarea rezultatelor unui proiect, descoperirea și dezvoltarea abilităților mele digitale, exersarea limbilor străine și, mai presus de toate, descoperirea traseului profesional pe care doresc să îl urmez în viitor. Cel mai important pentru mine, de la începutul și până la sfârșitul proiectului, a fost faptul că pot, în sfârșit, să acționez pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.
Lucrurile care au reprezentat provocări la început, cum ar fi integrarea, luarea de măsuri și asumarea responsabilității, au fost depășite cu bine. Am învățat că de regulă, ceea ce credem că ne va încetini la început este, de fapt, ceea ce ne va face să creștem, prin depășirea obstacolelor. Așadar, am decis să am încredere în proces și am avansat mai departe datorită sprijinului pe care l-am primit din partea organizației, a mentorului meu, precum și a echipei frumoase din care făceam parte.
Cred că am trăit experiența proiectului ESC în cel mai bun mod posibil și mă consider un adevărat exemplu al transformării pe care aceste proiecte încearcă să o aducă în lumea tinerilor care doresc să se dezvolte și cea a comunităților defavorizate.
În prezent, continui să lucrez în cadrul organizației EIVA, învățând, dezvoltându-mă și planificându-mi cariera pe viitor, aici, unde a început totul, alături de oamenii care mi-au arătat uimitoarea lume a proiectelor europene.