YOUrope cityenne. Civic YOUrope

Project Description and Details

Asociatia EIVA is a structure promoting youth’s educational mobility at European level. Leo Lagrange is an important network of public educational associations, known to be useful for society in the fields of training, inclusion and empowerment of the young people. One of its missions is to spread the civic engagement thanks to experience of voluntary mobility. Leo Lagrange would like to receive a young volunteer for a period of 12 months starting from March 2018. This choice, carefully thought by the whole Léo Lagrange structure, is born to create a real dynamics of sharing, a mutual contribution in order to build a progressive participative European society and youth.

The feedback of a young volunteer, his knowledge and know-how, will allow to the hosting structure to better communicate with the target publics and collaborators around the European thematic and youth policies. The objective for the young people, throughout this action, is to use the mobility experience as a vector of gain of self confidence, personal and professional skills and last but not least cultural encounter.

Generally, the young volunteer will help the young people (young mainly “NEET”, out of school for a long time, with social, economic, physical, cultural and/or geographical issues) on the territory to be aware of the mobility opportunities financed by Europe and co-financed by the local institutions. Then, the tasks of the young volunteer will focus on cultural animation, training and integration.
This will be take place in the region Hauts de France and in Lille.
The expected results for the volunteer: have a unique mobility experience during which he can develop skills as agreed on the YouthPass support. Then, in becoming a mobility “ambassador”, he could encourage and mobilize several local, European and international actors to support such mobility programs on the long term since the citizen engagement is everyone business!

Project promoters are following EVS youth organisations:

– EIVA Association – Romania

– Leo Lagrange Nord Ile de France

Un an de EVS in Lille

Hey there! Numele meu este Madalina, fosta voluntara EVS si voi incerca sa rezum in urmatoarele randuri un an de voluntariat european.

In luna martie 2018, cand am decis sa aplic pentru un proiect EVS in nordul Frantei marturisesc sincer ca nici nu banuiam ceea ce urmatorul an avea sa imi rezerve. Pe vremea aceea lucram intr-o corporatie, intr-un mediu placut si cu un salariu peste medie. In timpul liber ma jucam de-a ghidul turistic prin Bucuresti si faceam voluntariat in cadrul sectiunii Erasmus Student Network a Universitatii din Bucuresti. Simteam insa ca am mult mai mult de oferit si de invatat in viata si m-am gandit la un voluntariat international ca la o posibilitate de dezvoltare personala.

Cunosteam deja European Voluntary Service, denumit mai nou European Solidarity Corps, asa ca mi-am creat un profil pe portalul online dedicat programului (https://europa.eu/youth/solidarity_ro) si la scurt timp am fost contactata de asociatia EIVA care mi-a propus un voluntariat in cadrul asociatiei Leo Lagrange Nord Ile de France.

Ce am făcut mai exact în Franta?

Proiectul la care am participat a constat in promovarea oportunitatilor europene in domeniul educatiei, voluntariatului si antreprenoriatului in randul tinerilor. Cum anume ? In mare, activitatile pe care le-am desfasurat constau in organizare de evenimente de promovare a programului Erasmus+, animare de ateliere educative in centre de tineret si organizare de stagii profesionale in strainatate pentru tinerii francezi. In paralel, o buna parte din timp mi-am petrecut-o vorbindu-le francezilor despre tara noastra, iar asta m-a incantat intrucat i-am ajutat sa vada romanii cu alti ochi. Nu este un secret faptul ca imaginea romanilor in Franta nu este mereu una pozitiva, insa prejudecatile provin pur si simplu din necunoastere.

Pe langa faptul ca am calatorit mult, in cele 12 luni petrecute in Franta am cunoscut oameni din alte tari sau continente, cu o cultura diferita si cu parcursuri care mai de care mai inspirationale, iar asta m-a ajutat inca o data sa constientizez ca in ciuda numeroaselor diferente care (aparent) ne separa, avem totusi atat de multe lucruri in comun. Uitandu-ma in urma, vad EVS-ul ca pe o experienta care pe langa faptul ca m-a ajutat sa ma cunosc mai bine, mi-a permis de asemenea si sa fiu mai flexibila. Am invatat sa accept mult mai usor alte puncte de vedere si alte moduri de a face lucrurile. Am invatat sa fiu mai atenta in fata prejudecatilor de toate tipurile si sa am mai multa incredere in mine.

Despre francezi

Stiu ca e bine sa lasi prejudecatile acasa atunci cand pleci spre o destinatie necunoscuta, insa chiar cu cateva zile inainte de a pleca din tara, un prieten francez mi-a recomandat sa urmaresc filmul « Bun venit in Nord » (Bienvenue chez les ch’ti) pentru a-mi face o idee despre ceea ce avea sa ma astepte. Un film plin de stereoptipuri despre oamenii din nordul Frantei carora li se spune « ch’tis » din cauza accentului specific regiunii. A fost un film la care am ras, insa pe care l-am inteles mai bine odata ajunsa in Lille. Am ajuns intr-o regiune in care ploua mult, insa in care oamenii n-au nevoie de soare ca sa zambeasca si sa fie politicosi unii cu altii. Ei sunt fericiti sa palavrageasca cu tine la o bere ore in sir, sa dezbata vrute si nevrute, dar si sa se planga de ceea ce nu merge in tara lor.

Personal, am simtit ca francezii au nevoie de timp ca sa cunoasca si sa acorde incredere unui strain, iar prin prisma acestui fapt uneori poate parea dificil sa legi prietenii. Nu o sa neg faptul ca de multe ori mi-a fost greu sa ma obisnuiesc cu statutul meu de « strain ». Mi-am spus totusi ca sunt capabila sa ma integrez si ca cine ma va aprecia o va face pentru ceea ce sunt eu, nu judecand dupa nationalitatea pe care o am.

Chiar si acum, la cateva luni dupa terminarea voluntariatului, inca descopar « la vie à la française » si sunt foarte fericita ca mi s-a oferit sansa sa lucrez in continuare in cadrul asociatiei.

 

De ce sa faci un voluntariat european?

De ce un voluntariat european? Fiecare poate avea motivatiile lui. Fie ca pleci in cautarea de sine, de noi idei, de hard sau soft skills, de a cunoaste oameni noi, de a invata o limba straina sau pur si simplu din dorinta de a-ti aduce aportul in folosul comunitatii, un lucru este clar : voluntariatul este o experienta care schimba vieti. Nu numai vietile voluntarilor, dar si cele ale oamenilor pe care ii intalnim pe drum.

Related projects

  • The Green Screen mobility project is all about tackling envi...

  • Everything you need to know about the project! “Hands - Sh...

  • Project Description and Details Kaleidoscope project devel...

  • KLEO Project Description and Details KLEO creates the frame...

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

All rights reserved | EIVA.RO © 2022 | by AVATAR group

Log in with your credentials

Forgot your details?